Club Dacii Liberi

Reguli generale de urmat in drumetii:


Cateva reguli de "aur" pentru iubitorii muntelui, menite sa va ajute sa faceti din drumetiile voastre clipe frumoase de bunavoie si relaxare.

Muntele nu inseamna numai frumusete si distractie; el poate reprezenta, de asemenea, si un pericol pentru cei care nu respecta cateva reguli elementare de protectie:

· Nu plecati in concediu sau in vacanta la munte fara echipamentul adecvat anotimpului.

· Înainte de a pleca in excursie sau drumetie pe munte documentati-va asupra itinerarului, situatiei intretinerii marcajelor si asupra prognozei meteo.

· Nu porniti singuri pe munte, ci in grup de minimum 3 persoane, dintre care cel putin una sa cunoasca temeinic zona respectiva.

· Pe munte evitati sa strigati si sa faceti orice alte zgomote in zonele unde se pot produce avalanse. La traversarea pantelor prielnice avalanselor, trecerea se face la o distanta de cativa metri intre membrii grupului. Cei din spate vor calca exact pe urma lasata de capul coloanei.

· Informati-va la cabanieri asupra marcajelor itinerarului pe care doriti sa-l parcurgeti, cat si asupra celui mai apropiat punct Salvamont.

· Daca vreti sa schiati, nu abordati decat partiile pentru a caror dificultate aveti pregatirea si experienta necesara.

· Nu consumati bauturi alcoolice; acestea diminueaza capacitatea de efort

· Acordati toata atentia alimentatiei. Pe munte, in sezonul de iarna; se recomanda cu precadere substantele grase si zaharoase, citronadele, bauturile calde si bine indulcite

· Trusa medicala minimala nu trebuie sa lipseasca din rucsac.

· Anuntati orice accident primului post salvamont, prin mobil, telefonul oricarei cabane sau prin mesager, direct la primarie sau la cel mai apropiat post de politie din zona.

Reguli pentru tactica de mers:


Incepeti mersul in asa fel ,ca sa fie suficienta respiratia numai pe nas !

Incepeti drumul la munte fara sa vorbiti,asta va ajuta sa reglati respiratia si va da posibilitatea sa ascultati semnalele corpului,cum se adapteaza el incetul cu incetul dar constant pentru un efort de durata.

Aceasta autoconcentratie muta ,este de mare folos la inceputul fiecarui drum!

Dezbracati-va de imbracamintea calda si intr-o dimineata mai racoroasa ,ca sa nu dati gres ca prin transpiratie v-ati facut deja incalzirea !

La inceputul mersului ,in primele 12 - 15 minute si nu mai devreme ,sa ajungem la un puls de 120-150 pe minut.

Regula generala este : 180 de pulsuri pe minut,minus varsta!

Mers constant ,ritmic si fara pauze - asta inseamna un mers rational.

Fiecare oprire mai lunga reduce randamentul considerabil!

Opririle mai lungi de 1- 1,5 minute sa le eliminam pentru a mentine un randament maxim si sa eliminam racirea corpului si implicit scaderea randamentului. Iar pentru asa zise opriri tehnice maximum un minut ca de exemplu: schimbare de lenjerie ,legare in coarda,fotografiere,legare de coltari,manevre de asigurare,baut apa sau scos de mancare din ranita!

Inainte de a ajunge la telul propus (cucerirea varfului,cabana,gura pesterii)vom merge ultimile 5-10 minute din ce in ce mai incet!

Sa nu ne asezam ,sa ne culcam,sau sa stam de pomana.Este valabil nu numai pe frig,ci si pe timp cald.La aparitia de crampe musculare (semn de deshidratare si lipsa de saruri minerale)sa nu ne oprim pe loc,numai sa reducem viteza de mers!.

Sfaturi utile atunci cand va hotarati sa urmati un traseu montan!:


Cand sunteti pe carari de munte nu uitati sa tineti cont de cateva reguli elementare referitoare la regimul de mers, respiratie, alimentatie.

Informati-va din timp despre traseele pe care vreti sa le parcurgeti: sunt marcate, sunt accesibile, prezinta portiuni periculoase etc.

- la pornire mergeti intr-un ritm mai lent, ajungand treptat la viteza normala de mers;

- la urcare, calcati pe toata talpa, cu genunchii usor indoiti; la coborare calcati, de asemenea, pe toata talpa, dar cu genunchii mai mult impisi inainte si bustul aplecat;

- lungimea pasului sa fie proportionala cu talia si raportata la inclinatia pantei;

- respiratia sa fie linistita, adaptata la viteza de deplasare, iar ritmul de mers sa fie variabil in functie de inclinatia terenului;

- pe pantele cu iarba, putin inclinate (25 grade), si pantele foarte inclinate (peste 40 de grade), urcarea se face direct, intre aceste inclinatii, urcarea se face in serpentine.

- pe grohotisuri urcarea se face pe bolovanii mari, iar la coborare numai pe grohotisul marunt;

- ordinea de mers va fi in coloana, cate unul. Cei mai putin initiati vor fi incadrati in coloana imediat dupa conducatorul grupului;

- dupa primele 20 de minute de mers se va face o pauza; prima pauza mai mare (20-30 minute) se va face dupa 2 ore de mers;

- in timpul mersului se recomanda sa vorbiti cat mai putin si in nici un caz cu voce tare. Este bine sa beti apa numai la sfarsitul pauzelor, inainte de a porni din nou la drum;

- fumatul in timpul mersului este total contraindicat;

- in pauzele mai mari puteti consuma dulciuri (zahar, glucoza, miere, etc.);

- iarna, pe vreme rea (viscol, ceata, ger), va veti deplasa in grup compact, daca zona nu prezinta pericol de avalanse;

- nu trebuie, sub nici un motiv, sa ramaneti in urma grupului;

- nu va abateti de la traseu, evitati scurtaturile si respectati marcajele turistice.

Nu uitati sa va informati din timp despre telefoanele utile din zona: salvamont, politie, salvare.

Informati cabanierul asupra traseului pe care vreti sa-l urmati.

Nu porniti singur pe munte, ci in grup de minim 3 persoane

Ce si cum punem in ranita pentru drum?...


Una dintre problemele esentiale este necesarul alimentar. Chiar si alpinistii cu experienta au probleme cand trebuie sa faca bagajul de alimente, necesar pentru o perioada de 6 - 10 zile sau chiar mai mult.

"De multe ori vezi ca unul cara si se scalda in sudoare proprie, carand o sumedenie de paini care dupa scurt timp se usuca si trebuiesc sparte cu pioletul, iar altul cara inutil un sac de cartofi, legume si fructe, crezand ca poate trai numai din acestea.

Altii cred ca numai cu cateva conserve de carne si sardine,poate trai deoarece contin calorii si sunt alimente scumpe.Iar cand bagajul este gata,constata ca ar fi bine ca totul sa fie carat de un asin,iar dupa un timp constata ca a carat multe lucruri inutile,lipsindu-i unele care ar fi fost folositoare."

Deci in functie de traseu, durata, anotimp, varsta drumetului, calculati necesarul si evitati: condimentele, excitantele si ALCOOLUL.

Stiti care este impartirea optima a greutatii la impachetarea ranitei pentru ture lungi, fara o oboseala prematura?...

Jos vom pune lucrurile usoare( sac de dormit, salteaua izolatoare), apoi vin lucrurile cu greutatea medie, iar in dreptul omoplatilor se vor pune cele mai grele. Deasupra si de alungul exteriorului vom pune iar lucrurile usoare!

"Sa-mi arati ranita ta si eu iti voi spune, cine esti si cum mergi!"


  • Informații utile:
  • Ghidul Drumețiilor Montane
  • De reținut...
  • Trasee montane
  • De la membrii adunate
  • Noutăți
  • Legături utile
  • Parteneri:
Etern Cons
Proverbum
Copyright © Club Dacii Liberi. All Rights Reserved.
Webmaster | Email | Admin
xTrafic.ro TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web Cluburi, restaurante Director-Web.net EnterClick.ro - Generator trafic web